Siirry pääsisältöön

Sivistyslautakunnan päätös maksuttomasta varhaiskasvatuksesta oli pettymys

Uudenmaan Demarinaisten puheenjohtaja, porvoolainen kaupunginvaltuutettu Anette Karlsson on pettynyt Porvoon sivistyslautakunnan päätökseen jäädä 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuskokeilun ulkopuolelle.

- Sosiaalisesta taustasta johtuvat erot ihmisten välillä muodostuvat hyvin varhaisessa vaiheessa elämää. Kun lapsi aloittaa koulunkäynnin, voi toisella yksilöllä olla käytössään satoja sanoja, toisella tuhansia. Aiemmin peruskoulu on kyennyt tasaamaan eroja, mutta nyt Suomen etu on Pisa-tutkimuksessa kadonnut. Laadukas varhaiskasvatus on paras keino vähentää koulutuksen ja köyhyyden periytyvyyttä, Karlsson toteaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää kokeilun 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. Kunnille on avattu haku, jossa voi hakea valtionavustusta maksuttoman 20 viikkotunnin varhaiskasvatuksen järjestämiseen 5-vuotiaille. Kokeiluun on varattu yhteensä 5 miljoonaa euroa, ja sen piiriin pääsee arviolta 19 000 lasta.

- Ilahduin, kun huomasin, että hallituspuolue Kokoomus tuli maksuttoman varhaiskasvatuksen suhteen SDP:n linjoille, sillä lapsiin sijoittaminen todella kannattaa. Euron sijoitus varhaiskasvatukseen tuottaa OECD:n mukaan seitsemän euron hyödyn. Sen sijaan oli suuri pettymys huomata, että Porvoossa Kokoomuksella, Keskustalla, Vihreillä ja RKP:llä (yhtä lukuun ottamatta) ei ollut kiinnostusta hakeutua mukaan kokeiluun. Tämä juna menee meiltä nyt ohi, Karlsson huomauttaa.

Markus Hammarström teki sivistyslautakunnan kokouksessa (13.2.) ehdotuksen, jota jäsen Korpi kannatti, että Porvoon kaupunki hakee erityisavustusta 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun ja tekee päätöksen vasta sen jälkeen, jos avustus myönnetään. Sivistyslautakunta päätti äänin 8 (von Schoultz, Hjelt, Kivineva, Korhonen, Kulju, Lattu, Ranta, Svedberg) vastaan 3 (Hammarström, Korpi, Lönnfors) hyväksyä esittelijän ehdotuksen: että Porvoo ei hae erityisavustusta 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun. Porvoon tulee valmistautua kokeilun jälkeiseen aikaan ja mahdolliseen 5-vuotiaiden 20 viikkotunnin maksuttomaan varhaiskasvatukseen 2019 talousarviovalmistelun yhteydessä.