Siirry pääsisältöön

Nuorten seksuaaliterveyteen panostettava

Rahanpuute ei saisi olla esteenä nuorten hyvinvoinnille ja terveydelle. Monessa tapauksessa näin kuitenkin on, sillä kaikilla nuorilla ei ole varaa ostaa ehkäisyvälineitä. Tilanne voi ajaa nuoren varastamaan tai harrastamaan suojaamatonta seksiä. Väestöliitto on ajanut ehkäisyn maksuttomuutta jo yli 10 vuotta. Nyt on näkyvissä merkkejä siitä, että ilmapiiri olisi kääntymässä. Porvoossa tehtiin viime vuonna päätös maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta alle 25-vuotiaille. Nyt myös Loviisalla on mahdollisuus tulla mukaan positiivisen kehityksen tielle hyväksymällä valtuutettujen Nevalainen ja Uutinen aloite (LS 19.1.) maksuttomasta ehkäisystä nuorille. Kyseessä on iso alkuinvestointi, joka todennäköisesti maksaa itsensä nopeasti takaisin, kuten kävi Vantaalla ja Raumalla.

Loviisassa tehdään vuosittain noin 20 raskaudenkeskeytystä. Tutkimusten mukaan eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20–24-vuotiaille. Raskaudenkeskeytysten takana on useita syitä, joista enemmistö on sosiaalisia. Merkittävin syy on toimimaton tai puutteellinen ehkäisy. Taloudellisia säästöjä koituisi pitkällä aikavälillä, jos maksuttomalla ehkäisyllä voidaan vähentää raskaudenkeskeytyksiä. Puhumattakaan siitä inhimillisestä kärsimyksestä, jonka nuori joutuu kokemaan, kun hän joutuu läpikäymään raskaudenkeskeytyksen.

Vantaalla ja Raumalla säästöihin on laskettu vain raskaudenkeskeytysten vähenemisen vaikutukset. Todellisuudessa säästöjä on kuitenkin tullut enemmän, sillä myös sukupuolitautitartuntojen, erityisesti klamydiatartuntojen, määrät olivat vähentyneet. Noin kaksi kolmasosaa klamydiatartunnan saaneista on alle 25-vuotiaita. Loviisassa todetaan vuosittain noin sata klamydiainfektiota. Noin 90 prosenttia naisten klamydiatulehduksista on oireettomia, miehillä oireita on noin puolella tartunnan saaneista. Klamydia aiheuttaa hoitamattomana mm. lapsettomuutta ja lapsettomuuden hoito on yhteiskunnalle hyvin kallista. Maksuttoman ehkäisyn rahallinen hyöty on siis merkittävä, kun yhdistää raskauden- ja sukupuolitautien ehkäisyn hyödyt ja huomioi myös ihmisen psyykkisen hyvinvoinnin.

Anette Karlsson


Kirjoitus on julkaistu 2.2.2018 Loviisan Sanomissa.