Siirry pääsisältöön

Rattijuopumusten rangaistuksia kiristettävä

Vuosittain noin 20 000 henkilöä syyllistyy rattijuopumukseen. Rattijuopumuksen seurauksena tapahtunut onnettomuus on aina suuri tragedia rattijuopon mahdolliseksi uhriksi joutuneelle perheelle ja läheisille, mutta se jättää myös ikuiset arvet rattijuopumukseen syyllistyneelle. Keskimäärin 58 henkilöä menehtyy ja 650 henkilöä loukkaantuu rattijuopumuksen johdosta. Menehtyneistä kolme neljästä on juopuneita kuljettajia, 18 prosenttia juopuneen matkustajia ja yhdeksän prosenttia sivullisia. Menehtyneistä ja loukkaantuneista enemmistö on miehiä ja nuoria. Lähes kolmannes kuolleista ja neljä kymmenestä loukkaantuneesta on 15-24-vuotiaita. Tilasto on todella huolestuttava.
Suomessa rattijuopumuksesta määrätyt ajokiellot ovat kansainvälisessä vertailussa lyhyitä. Tavallisista rattijuopumuksista määrätyistä ajokielloista 40 % oli pituudeltaan 3-6 kuukautta. Törkeistä rattijuopumuksista 46 % ajokielto oli 6-12 kuukautta. Useissa Euroopan maissa ajokiellot ovat kestoltaan vähintään vuoden, rattijuopumuksen uusimistapauksissa viisi vuotta tai jopa ikuisesti.
Liikenneturvan mukaan suurin osa rattijuopoista on alkoholin väärinkäyttäjiä. 60 % heistä on alkoholin suurkuluttajia. Helsingissä tehdyn selvityksen mukaan 2/3 rattijuopumuksesta kärähtäneistä jäi viiden vuoden aikana uudelleen kiinni ja noin 9 % uusi tekonsa jo vuoden sisällä. Rangaistusten riittämättömyydestä kertoo juuri se, miten moni ratista kärähtänyt uusii tekonsa.
Kesäkuussa 2014 eduskuntaan on toimitettu 62 835 kansalaisen allekirjoittama kansalaisaloite rattijuoppojen rangaistusten tiukentamiseksi. Aloitteessa vaaditaan, että ajoneuvo otetaan haltuun välittömästi, ensimmäisestä kiinnijäämisestä seuraa ajokielto ja hoitoonohjaus ja seuraavien kiinnijäämisten seurauksena tilanteen mukainen pakkohoito ja ehdoton vankeus, rattijuoppojen kuolemantapaukset tulee tulkita tapoiksi ja loukkaantumiset tapon yrityksiksi sekä promillerajan laskemista.
Mielestämme rattijuopumukseen syyllistyneen auto tulee takavarikoida valtiolle. Tekijällä tulee olla mahdollisuus lunastaa auto takaisin aikaisintaan 3-6 kuukauden päästä, mikäli hän omakustanteisesti asentaa autoon alkolukon. Mikäli tekijä ei lunasta autoa määräaikaan mennessä, voi valtio huutokaupata sen. Tämän ja ajokiellon lisäksi rikoksentekijän tulee suorittaa hoitojakso. Rattijuoppojen aiheuttamat kuolemantapaukset tulee mielestämme tulkita tappona ja rikoksentekijällä ei tule olla mahdollisuutta lunastaa autoaan takaisin, jos hän uusii rattijuopumusrikoksen.
Anette Karlsson, sosionomi
Mikko Merelä, kirvesmies