Siirry pääsisältöön

Kolumni: Kaikki haluavat pesukoneen

Venäjän raaka hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on paljastanut Euroopan perustavanlaatuisen riippuvuuden unionin ulkopuolelta tuodusta fossiilienergiasta. Tämän haavoittuvuuden hyväksi käyttämisen seurauksia ovat niin energian kuin muiden hyödykkeiden hintojen nousu. Suomen ja Euroopan kiristäminen energiantoimitusten kautta on tietoinen tapa murentaa yhtenäistä tukeamme Ukrainalle. Vihreä siirtymä uusiutuviin ja hajautettuihin energiamuotoihin on ainoa kestävä tie ulos Venäjän hyökkäyssodan ja fossiilisen energian rajun hinnanvaihtelun synnyttämästä energiakriisistä.

Miten pesukoneen omistaminen sitten liittyy Venäjään raakaan hyökkäyssotaan?

Kuuntelin ruotsalaisen Hans Roslingin esityksen maagisesta pesukoneesta. Yksi kodinkone osoitti, kuinka eriarvoista maailman sähkönkulutus on, ja ennen kaikkea, kuinka merkittävässä roolissa me länsimaiden asukkaat tässä olemme. Mutta kuka meistä on valmis luopumaan pyykkikoneesta, tai kuivausrummusta, jos sellaiseen luksukseen kerran pääsee tottumaan? Maailmassa on lukuisia ihmisiä, jotka unelmoivat pesukoneesta – ja jonain päivänä se unelma toteutuu, ja energiankulutus moninkertaistuu ja ajaa meidät syvemmälle ilmasto- ja energiakriisiin.

Kiellämmekö heiltä pyykkikoneen, vai olemmeko valmiita luopumaan jostain? Energiakriisi on osoittanut, että olemme, sillä ainakin meidän perheessä pohditaan energiankulutusta nyt ihan uudella tavalla. Kunnat ovat ryhtyneet toimiin sähkölaskun kohtuullistamiseksi. Kehotukset olla saunomatta on varmaan tavoittanut meistä jokaisen. Ja moni meistä jättää myös saunomatta. Energiakriisistä siirrytään energiatalkoisiin. Koska me emme taivu Venäjän raa´an ja rikollisen toiminnan edessä. Me puhallamme yhteen hiileen ja viemme Suomea kohti vihreää siirtymää. Samalla saamme tukea Marinin hallitukselta selvitäksemme vaikeimman ajan yli. Erityisesti pienituloisia, lapsiperheitä ja eläkeläisiä tuetaan tässä vaikeassa tilanteessa. Tukea osoitetaan myös keskituloisille, joiden sähkölaskut saattavat nousta päätähuimaaviin summiin. On mahdollista ja jopa todennäköistä, että lisää tukitoimia tarvitaan ja silloin Marinin hallituksella tulee olla valmius toimia ripeästi. Toivokaamme yhdessä sodan loppumista ja vähäisiä paukkupakkaspäiviä.

Anette Karlsson

Kolumni on julkaistu 23.10.2022 Uusimaassa.