Siirry pääsisältöön

Gammelbackan hyvinvointipalveluista ei saa luopua!

Maanantaina 17.1.2022 Porvoon kaupunginhallitus tulee päättämään kaupungin omistamien kiinteistöjen tulevaisuudesta – mitkä säästetään, mitkä korjataan, mitkä vuokrataan tai myydään ja mitkä puretaan.

Purkulistalla löytyy kaksi hyvinvoinnin kannalta merkittävää rakennusta – Gammelbackan palvelukeskus ja Gammelbackan monitoimitalo. Eli ne tilat, joissa nyt on mm. Alvarin kulman Tatsin ruokailu, kirjasto, nuorisotila, eläkeläisten tuolijumpat ja muu hyvinvointitoiminta.

Olemme talousarvion 2022 yhteydessä päättäneet, että Gammelbackan hyvinvointi- ja sivistyspalveluiden tulevaisuus selvitetään ja luodaan suunnitelma siitä, miten asiassa tulisi edetä lähivuosina. Demariryhmä on vahvasti esittänyt, että alueelle tarvitaan hyvinvointi- ja sivistyskeskus. Saman tyyppistä näkökulmaa kaupunginjohtaja myös tuki tammikuussa 2021 (UM 21.1.). Hävisimme tähän liittyvän äänestyksen valtuustossa marraskuussa, mutta selvitys toteutetaan kuitenkin, vaikka hankkeen aikataulu onkin paljon pidemmällä tulevaisuudessa, kun olisimme toivoneet.

Olen huolissani, jos kyseiset hyvinvointirakennukset osoitetaan purettaviksi maanantaina kaupunginhallituksessa, ei ole mitään takeita siitä, että tilalle saadaan korvaavat tilat, joissa näitä palveluita voidaan toteuttaa. Samalla alueen tulevaisuuden suunnitelma on vielä julkaisematta – eli emme edes tiedä, millaisen selvityksen Gammelbackan tulevaisuuden suunnasta saamme. Onko hyvinvointi mukana? Vai nouseeko kuitenkin vain alakoulun siirtäminen yläkoulun yhteyteen ainoaksi vaihtoehdoksi pohjaesityksessä?

Kaupunginjohtajan päätösesitys tulevana maanantaina kuuluu ”Kaupunginhallitus hyväksyy liitteiden mukaisen toimitilajohdon esityksen kaupungin rakennusten salkutusjaoksi ja ANTAA TOIMITILAJOHDOLLE VALTUUDET C-kategorian rakennusten myymiseksi, purkamiseksi ja kehittämiseksi edellä mainittujen alakategorioiden ja liitteinä olevien rakennusluetteloiden mukaisesti.” Esityslistalla kylläkin mainitaan, että ”Purettaviksi esitettyjen C-salkun kiinteistöjen joukossa on sekä toistaiseksi käytössä olevia rakennuksia että tyhjänä ja kylmillään olevia kohteita. Vuosittaiset purkukohteet määritellään ja purku suunnitellaan hyvissä ajoin myönnettyjen määrärahojen puitteissa ja kun toimialojen kanssa yhdessä sovittu käyttöaika umpeutuu.” Purkurahaa on varattu puoli miljoonaa (500 000 euroa) / vuosi. Purkukohteita listalla on 17. Näitä puretaan määrärahojen puitteissa, ja ymmärtääkseni kuitenkin mahdollisimman nopeasti. Näin ollen voi hyvin käydä niin, että Gammelbackan kohteet puretaan ennen kuin suunnitelma on edennyt tavalla, jolla uudet tilat tärkeille hyvinvointipalveluille voidaan turvata. Tämä ei ole hyvä asia ja toivon päättäjien tekevän kaiken sen puolesta, ettei hyvinvointipalvelut katoa Gammelbackasta.

Lisätietoa löytyy täältä.