Siirry pääsisältöön

Vuokralaisten tulotarkastukset ongelmallisia

Koti ja asuminen on keskeinen osa jokaisen suomalaisen arkea. Ilman kotia on vaikeaa rakentaa pohjaa muulle elämälle. Siksi muun muassa asunnottomuus on ongelma, jolta ei voi ummistaa silmiä. Kaavoitus on olennainen osa yhteiskunnan kehitystä, sillä kyse ei ole vain talojen rakentamisesta vaan alueen monimuotoisesta kehittämisestä - palveluista ja virkistysalueista. Yhteiskuntasuunnittelussa on tärkeää huomioida alueiden eriytymiseen liittyvät ongelmat ja pyrkiä ratkaisemaan niitä mahdollisimman määrätietoisesti. Tämä tarkoittaa muun muassa pyrkimystä asuntojen hallintasuhderakenteen monipuolistamiseen niin uusilla kuin vanhoillakin asuinalueilla. Lisäksi se tarkoittaa, että samoissa taloissa asuu erilaisia ihmisiä, sekä etnisen taustan että varallisuuden osalta. 
Tietyn alueen “slummiutuminen” ei ole kenenkään edun mukaista.

Viime hallituskaudella, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten/Sinisten ollessa hallituksessa aiheesta keskusteltiin laajasti. Silloinen hallitus nimittäin halusi Ara-asukkaille sisäänmuuton jälkeiset tulorajojen tarkistukset. Kuten monet muutkin kyseisen hallituksen päätökset, myös tämä peruttiin, koska Ympäristöministeriön tilaaman selvityksen (2018) mukaan tulorajojen tarkistus olisi muuttunut kannustinloukuksi. Esimerkiksi asunnon vaihtaminen lapsen syntymän jälkeen ei olisi välttämättä onnistunut, vaikka lisätilalle olisi ollut tarvetta. Selvityksen johtopäätös oli, että tulojen ja asumisajan välillä on hyvin heikko yhteys. Todennäköisesti asukkaat siirtyvät omistusasuntoihin tulojen noustessa. Näin myös Porvoossa (UM 16.9.).

Asukasvaihtuvuuteen, oikeudenmukaiseen asumiseen ja yleisesti vuokra-asukkaiden oikeuksiin liittyen Marko Piirainen ja Tapani Eskola nostavat esille tärkeitä näkökulmia (UM 16.9.). Mielestäni on hämmästyttävää kuinka lyhytmuistisia kokoomuksen edustajat ovat, vai onko kyse epätietoisuudesta? Pari vuotta sitten puolue ajoi vuokralaisille tulotarkastuksia valtakunnan tasolla, esitys ei menestynyt ja nyt paikallinen Kokoomus nostaa saman ongelmallisen esityksen käsittelyyn Porvoossa. Suosittelen Kokoomuksen edustajille tutustumista suurten kaupunkien asuntopolitiikkaan, jonka tavoitteena on vähentää alueiden eriytymistä - ei lisätä sitä. Lisäksi voisi myös olla paikallaan tutustua perusteisiin, joiden johdosta samainen esitys hylättiin viime hallituskaudella.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 18.9.2020 Uusimaassa.