Siirry pääsisältöön

Lapsiin kannattaa sijoittaa

Eriarvoisuus kasvaa, koulutus ja köyhyys periytyy ja hyvinvointi heikkenee. Näitä väittämiä ei uskoisi todeksi hyvinvointi Suomessa. Valitettavasti ne ovat totta, jopa pääministeri Sipilä on näin todennut Ylen A-Studiossa jokin aika sitten. Hallituksen politiikan suunta ei ole kuitenkaan muuttunut - massiiviset koulutusleikkaukset ja lapsiin kohdennetut heikennykset pysyvät yhä voimassa, vaikka maan talous on lähtenyt nousuun.

Sosiaalisesta taustasta johtuvat erot ihmisten välillä muodostuvat hyvin varhaisessa vaiheessa elämää. Kun lapsi aloittaa koulunkäynnin, voi toisella yksilöllä olla käytössään satoja sanoja, toisella tuhansia. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistaminen ja varhaiskasvatusryhmien suurentaminen ja käsiparien vähentäminen lisää eriarvoisuutta ja koulutuksen sekä köyhyyden periytymistä. Lasten hyvinvoinnista leikkaaminen tuo ehkä pikavoittoja, mutta seuraukset maksavat moninkertaisesti tulevaisuudessa. Haluaako Sipilän, Orpon ja Soinin hallitus todella synnyttää Suomeen uuden lamasukupolven? Siihen suuntaan ollaan oltu menossa jo muutaman vuoden ajan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen torjui (Yle 14.6.2008) Sosialidemokraattien viikkoa aiemmin esittämät ajatukset kaikille maksuttomasta päivähoidosta. On ilahduttavaa huomata, että nyt Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (Yle 9.12.2017) on nähnyt sosialidemokraattien pitkän tähtäimen tavoitteen tärkeänä ja haluaa ulottaa maksuttoman varhaiskasvatuksen 5-vuotiaille. On ehdottomasti hyvä asia, että yksi hallituspuolue ilmoittaa ymmärtävänsä maksuttoman varhaiskasvatuksen hyödyt. Se ei kuitenkaan poista massiivisten koulutsleikkausten ja lasten arjen heikennysten negatiivisia seurauksia. Askel oikeaan suuntaan tämä kuitenkin on.

Sijoittamalla lapsiin, sijoitamme samalla tulevaisuuteen. Koulutuksen ja köyhyyden periytyvyyttä voidaan parhaiten ennaltaehkäistä varmistamalla, että jokainen lapsi pääsee laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Kaikkein tuottavin sijoitus on alle kouluikäisten kohdalla, sillä euron sijoitus varhaiskasvatukseen tuottaa OECD:n mukaan seitsemän euron hyödyn.Toivottavasti Itä-Uudenmaan kunnat hakevat ja pääsevät mukaan maksuttoman varhaiskavsatuksen kokeiluun jo ensi vuonna.

Anette Karlsson


Kirjoitus on julkaistu 15.12.2017 Loviisan Sanomissa.