Siirry pääsisältöön

Anette Karlsson jatkaa Itä-Uudenmaan ruotsinkielisten demareiden puheenjohtajana

Itä-Uudenmaan ruotsinkieliset demarit valitsivat syyskokouksessaan yksimielisesti porvoolaisen Anette Karlssonin jatkamaan järjestön puheenjohtajana vuonna 2018. Hallitukseen valittiin Kjell Grönqvist (Sipoo), Bengt Dahlqvist (Porvoo), Ove Blomqvist (Porvoo), Torbjörn Bergström (Loviisa) ja Dorita Sjöholm (Loviisa).

Täystyrmäs sote-uudistukselle ja valinnanvapaudelle

Itä-Uudenmaan ruotsinkielisten demareiden syyskokous oli hyvin huolissaan Porvoon sairaalan tulevaisuudesta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ilmoitti pari viikkoa sitten, että jos maan hallituksen valinnanvapausmalli etenee nykymuodossaan, tulee se tarkoittamaan, että päivystystoiminta lakkaa Porvoon sairaalassa. Porvoon sairaalan päivystys palvelee tällä hetkellä noin 15 000 asukasta vuosittain. Päivystyksen menetys tarkoittaisi Porvoon sairaalan alasajoa, joka olisi turmiollista koko Itä-Uudellemaalle.

- Alueen asukkaiden terveys, ja jopa henki, on vaarassa, jos sairaala menetetään. Mitään peruuttamatonta ei ole vielä tehty – nyt on viimeinen hetki vaikuttaa. Me Itä-Uusmaalaiset ruotsinkieliset demarit toivomme todella, että alueemme kriittiset lausunnot huomioidaan, kun maan hallitus alkuvuodesta pohtii miten sote-uudistus etenee, puheenjohtaja Anette Karlsson kommentoi.

Syyskokous oli myös huolissaan ruotsinkielisen väestön oikeudesta saada palvelua omalla äidinkielellään. Hallituksen esityksessä kansalaisten perustuslailliset oikeudet saada palvelua omalla äidinkielellään eivät toteudu, sillä lakiluonnoksessa palvelu omalla kielellä nähdään pelkästään laatukriteerinä, josta voidaan poiketa.

Lisäksi syyskokous pohti mikä on nykyisten terveyskeskusten tulevaisuus. Hallituksen mallissa palvelut pitää jatkossa toteuttaa väestön tarpeiden mukaan lähellä asiakkaita, mutta palveluiden tuottamista voidaan koota suurempiin kokonaisuuksiin silloin kun esimerkiksi kustannusvaikuttava tai tehokas toiminta edellyttävät sitä. Ministeriö tulee asettamaan maakunnille tiukat talousraamit, joiden perusteella maakunta saatetaan pakottaa säästämään lähipalveluista ja lisäksi nostamaan asiakasmaksuja. Itä-Uudenmaan ruotsinkieliset demarit näkevät uudistuksessa paljon ongelmia ja syyskokous toivoo, että sote-uudistus ei mene nykymuodossaan maaliin.

FSD Östra Nylands krets:n jäseniä ovat Borgå Svenska Socialdemokrater, Ernestas Socialdemokratiska förening, Lovisa Svenska Socialdemokratiska förening, Pernå Socialdemokrater - Pernajan Demarit rf ja Sibbo Socialdemokrater. Syyskokous pidettiin 17.12.2017 Loviisassa.