Siirry pääsisältöön

Kaatumisen pelko rajoittaa elämää

Eliniän pitenemisen ansioista elämme neljän sukupolven Suomessa. Sain kokea monta iloista joulua isomummoni kanssa. Talvisin minua pyydettiin hakemaan isomummi kylään ja muistan kuinka köpöttelimme käsikynkässä ovelta ovelle. Monella suomalaisella on samanlaisia kokemuksia kuin minulla. Se kertoo vahvasta sukupolvien ketjusta, jossa huolehditaan omasta ja muiden hyvinvoinnista. On tärkeää, että meillä jokaisella olisi luottamus siihen, että silloinkin, kun olemme itse sairaita, heikkoja tai hauraita, joku huolehtii meistä. Kaikilla ei ole omaisia rinnallakulkijoina, silloin yhteiskunnan tulee olla tukena ja turvana. Porvoossa on esimerkiksi kävelykamu- ja kummivanhustoimintaa, joka tuo iloa ja vaihtelua arkeen sekä turvaa ulkoilujen ajaksi.

Ikäihmiset ovat yhteiskuntamme tukipilareita - he ovat ahkeria omien vanhempiensa sekä lastenlastensa hoitajia ja moni tekee vapaaehtoistyötä, jonka arvoa voidaan vain arvailla. On myös totta, että ikääntyminen lisää tuen tarvetta. Aikuisena olen ymmärtänyt, kuinka pelottavaa talviliukkaalla liikkuminen oli isomummolle. Muutamana talvena hän kaatui ja mursi muun muassa kätensä. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan talviaikana ulkona liukastumisen takia loukkaantuu kuukausittain noin 20 000 ihmistä. Liukastumisesta aiheutuu noin 420 miljoonan euron kustannukset muun muassa vakuutusten, sairaanhoidon kulujen ja sairauspoissaolojen myötä. Silti liukastumisvaaraan ei suhtauduta yhtä vakavasti kuin vaikkapa liikenteen vaaroihin.

Anna Granfelt teki vuonna 2015 aloitteen liukuesteiden jaksamisesta maksutta ikäihmisille. Viime vuonna Porvoo jakoi noin 150:lle kävelykamu- ja kummivanhustoimintaan osallistuvalle ikäihmiselle liukuesteet. Tänä vuonna ei järjestetä samanlaista kampanjaa, mutta jäljelle jääneet liukuesteet jaetaan niitä tarvitseville. Minusta liukuesteiden antaminen niitä haluaville kotihoidon asiakkaalle olisi kaupungilta kannattava investointi. Se olisi konkreettinen keino tukea ikäihmisten toimintakykyä.

Valtakunnallista vanhustenviikkoa vietetään 1.-8.10. teemalla ”Ikäpolvet yhdessä”.


Anette Karlsson

Kolumni on julkaistu 30.9.2017 Uusimaassa.