Siirry pääsisältöön

Porvoon sairaalan tulevaisuus turvattava!

Outi Lankia (kesk.) kirjoitti (UM 11.11.), että Porvoon sairaalan synnytysosaston poikkeuslupaa on jatkettava vuoteen 2019 saakka, jolloin hallituksen sosiaali- ja terveysuudistuksen itsehallintoalueiden ja sote-alueiden on tarkoitus astua voimaan. Porvoon sairaalan toiminnan turvaaminen on tärkeää meille kaikille itäuusmaalaisille, siksi kaikkien poliittisten toimijoiden, puolueesta riippumatta, tulee tehdä töitä yhdessä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.
Porvoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Nuutti (sd.) ja minä aloitimme nimenkeräyksen Porvoon sairaalan ympärivuorokautisen päivystyksen ja synnytysosaston säilyttämiseksi. Kahdessa vuorokaudessa yli 1 000 henkilöä oli allekirjoittanut vetoomuksen. Vetoomus tullaan toimittamaan lähipäivinä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n hallitukselle ja toimitusjohtaja Aki Lindénille.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessaan (10.11.), että Vaasan keskussairaalan kaksikielinen synnytysosasto saa todennäköisesti jatkaa vuoden 2019 jälkeen. Kansalaisten vetoomuksella oli merkitystä Pohjanmaalla. Toivottavasti päättäjät kuulevat myös meitä itäuusmaalaisia ja toimivat sen puolesta, että meidän laadukas ja kaksikielinen sairaala saa jatkaa nykyistä toimintaansa.
Porvoon sairaalassa syntyy miltei 900 lasta vuodessa. Uuden päivystysasetuksen myötä synnytyksiä tulee olla vähintään 1 000 vuodessa, jotta lapsen ja äidin turvallisuus voidaan taata. Porvoon sairaala on kyennyt vastaamaan päivystysasetuksen turvallisuusvaatimuksiin siitä huolimatta, että synnytyksiä on alle tuhat vuodessa. Kun potilasturvallisuus toteutuu kustannustehokkaasti, on perusteltua jatkaa toimintaa, vaikka synnytyksiä on vaadittua vähemmän.
Nuorten ja työikäisten asukkaiden määrä kasvaa Porvoon alueella jatkuvasti. On odotettavissa, että lähitulevaisuudessa Porvoon sairaalassa syntyy vuositasolla yli tuhat lasta. Ei ole tarkoituksenmukaista ajaa toimivaa, kaksikielistä ja tulevaisuudessa tarpeellista palvelua alas. Porvoon sairaalan synnytysosastolle tulee myöntää poikkeuslupa vuoteen 2019 saakka ja hallituksen sekä HUS:n tulee sote-uudistuksen valmistelussa huomioida Porvoon sairaalan tarpeellisuus alueen tulevaisuuden kannalta.
Vaikuttamistyötä Porvoon sairaalan synnytysosaston ja ympärivuorokautisen päivystyksen turvaamiseksi on tehtävä nyt.
Anette Karlsson
Kirjoitus on julkaistu 17.11.2015 Uusimaassa.