Siirry pääsisältöön

Loviisan huumeongelma on todellinen

Työssäni Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaalityöntekijänä olen päässyt näköalapaikalle tutustumaan alueen lasten ja nuorten elämään ja hyvinvointiin. Työni myötä olen myös päässyt tutustumaan ihmisiin, jotka tekevät arvokasta työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi Loviisassa. Valitettavasti romanttinen kuva rauhallisesta ja turvallisesta saaristokaupungista ei ole todellinen, sillä liian moni nuori joutuu Loviisassa huumeiden karulle tielle.

Kannabis ja vahvemmat huumeet ovat ongelma loviisalaisnuorten keskuudessa. Loviisalaiset tunnistavat ongelman, sillä vuonna 2020 tehdyssä turvallisuuskyselyssä loviisalaisia huolestutti eniten huumeiden käyttö tai huumekauppa ja toiseksi eniten työttömyyden lisääntyminen.

Eduskuntavaalien alla puhutaan usein mediaseksikkäistä aiheista, kuten kannabiksen laillistamisesta. Henkilökohtaisesti näen sellaisen kehityssuunnan erittäin haitallisena. Meidän tulisi nyt keskustella siitä, miten voimme suojella lapsiamme huumeiden negatiivisilta vaikutuksilta. Hyvinvointialueen päätös perustaa nuorten mielenterveys- ja päihdeyksikkö eli ns. nuorisoasema on yksi askel kohti parempaa päihdehuoltoa alueen nuorille. Nyt loviisalaisnuoret ovat olleet lähestulkoon ilman palveluita.

Juttelin loviisalaisten etsivän nuorisotyöntekijöiden kanssa Islannin mallista. Mutta en siitä versiosta joka on jo tuotu meille Suomen harrastamisen mallina, vaan niistä toimista, joilla lasten päihteiden käyttöä vähennettiin. Islannissa oli parikymmentä vuotta sitten erittäin suuri nuorten huume- ja päihdeongelma. Käyttöön otettiin viralliset kotiintuloajat, vanhemmuuden tuen kampanjat sekä meille jo tuttu harrastustakuu. Tavoitteena oli saada vanhemmuus takaisin vanhemmille (kannustamalla heitä sanomaan ei, koska rakastan lastani). Haluttiin saada alaikäiset pois öisiltä kaduilta. Jokaiselle tarjottiin maksuton harrastus, joka tapahtui koulupäivän yhteydessä. Tulokset olivat päätä huimaavat: lasten ja nuorten hyvinvointi lisääntyi ja päihteiden käyttö väheni merkittävästi. Emme ehkä saa aikaiseksi koko Loviisaa kattavaa kotiintuloaikaa, mutta tarvitsemme yhteistyötä ja määrätietoisia toimia lasten ja nuorten irrottamiseksi huumeiden pimeästä maailmasta. Ideoita ja ratkaisuja saamme nuorten kanssa työskenteleviltä ammattilaisilta, nyt on aika kuunnella heitä ja saada ideat toteutumaan.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 9.2.2023 Loviisan Sanomissa.