Siirry pääsisältöön

Valtuustopuhe kaupunginvaltuustossa / Talousarviokäsittely 14.12.2022

Värderade ordförande, hyvät valtuustokollegat ja muut läsnäolijat sekä linjojen takana kokousta seuraavat

Minulla, kuten monella muulla ennen minua tänään, on paljon sanottavaa – pahoittelut siis jo etukäteen. Toivottavasti jakasamme silti kuunnella toisiamme, sillä mielestäni tänään päätetään tärkeistä asioita, joiden osalta näyttää olevan monella vielä paljon avoimia kysymyksiä mielessä.

SDP:n ryhmäpuheenjohtaja tuossa aiemmin puhui monesta minulle tärkeästä asiasta, kuten mm. Gammelbackan tulevaisuudesta. Itse en kuitenkaan nyt puhu Gammelbackasta, sillä teillä kaikilla lienee vuosien varrelta tiedossa, että kyseisen alueen kehittäminen on mielestäni erittäin tärkeää.

Hyvät valtuutetut

Haluan puhua teille minulle tärkeästä esityksestä, joka ei menestynyt kaupunginhallituksessa, nimittäin Oppimisen olohuoneesta. Kyseinen termi on varmaan monelle uusi ja siksi on tarpeen kertoa asiasta enemmän. Oppimisen olohuone on Erilaisten oppijoiden liiton vahvasti tukema konsepti, jossa aikuiset, joilla on oppimisvaikeuksia saavat tukea.

Oppimisvaikeudet ovat melko tavallisia Suomessa, sillä noin 10-20 prosentilla väestöstä ilmenee erilaisia oppimisvaikeuksia. Oppimisvaikeudet ovat asia, joka usein mielletään asiaksi, joka koskee lapsia ja nuoria – näin kyllä on, MUTTA myös moni aikuinen kärsii oppimisvaikeuksista ja valitettavan moni aikuinen ei ole peruskoulussa saanut tukea oppimisvaikeuksiinsa. Aikuisten oppimisvaikeuksiin on kiinnitetty aivan liian vähän huomiota, vaikka 5–10 prosenttia väestöstä elää niiden kanssa koko ikänsä.

Oppimisen olohuoneesta aikuinen saa henkilökohtaista ja kokonaisvaltaista tukea omien perustaitojensa kehittämiseksi. Tukea saa lukemiseen, kirjoittamiseen, matematiikkaan ja digitaitoihin omien tarpeiden mukaan. Suomessa löytyy kolme oppimisen olohuonetta: Kuopiossa, Sotkamossa ja Seinäjoella. Lisäksi Hyvinkäältä, Helsingistä ja Nurmijärveltä ja Joensuusta löytyy toimintaa, joka on oppimisen olohuone konseptin tyylistä. Oppimisen olohuoneiden käynnistäminen vaatii valtakunnallisen mallin alueellistamista eli kehittämistä parhaiten vastaamaan alueen tarpeisiin sekä käytännön toimintatapojen ja menetelmien haltuun ottamista.

Ymmärrän, että suuri muutos – TE25 – on tulossa, ja siksi ajatellaan, että tätä asiaa voidaan edistää sen yhteydessä. Olen tästä kuitenkin eri mieltä, aikuisten oppimisvaikeudet ovat jääneet syrjään kaikessa kehittämisessä ja uudistamisessa jo useiden vuosien ajan, enkä usko tilanteen paranevan TE25 uudistuksen myötä, jossa kyseinen asia ei ole valmistelun osalta millään tavalla mukana. Siksi on mielestäni tärkeää, että me tänään päätämme täällä Porvoon valtuustossa, että talousarvioon sivulle 42 lisätään seuraava lause: selvitetään oppimisenolohuone -konseptin mukaisen toiminnan käynnistämistä Porvoossa. Puheenjohtaja, tämä on SDP:n ryhmän esitys.

Hyvät valtuutetut – kaikki ongelmat voidaan ratkaista, kunhan ne ensin nähdään. Aikuisten oppimisvaikeudet ovat ongelma, johon tällä hetkellä ei tarjota riittävää tukea: Ongelma on todellinen ja tunnistettu. Oppimisen olohuone konsepti on osoittanut toisaalla olevan hyvä keino tukea aikuisia, joilla on oppimisvaikeuksia: en toimiva ratkaisu on olemassa ja kopioitavissa meille. Miksi emme siis hyödyntäisi tätä mahdollisuutta ja selvittäisi, millainen kokonaisuus palvelisi meidän alueen asukkaita parhaalla mahdollisella tavalla?

Hyvät valtuutetu ja muut läsnäolijat

Mummoni opetti, että hölmöläisen tilkkutäkkiä ei tule lähteä ompelemaan, sillä se ei koskaan johda hyvään lopputulokseen. Itse en silloin paljoa ompelusta ymmärtänyt, mutta se oli mielestäni selvää, että täkki ei suurene, jos kangaspaloja siirretään yhdestä päästä toiseen. Lapsuudessa opitut viisaudet on syytä pitää mielessä myös kunnallisessa päätöksenteossa. Näin olen pyrkinyt tekemään, ja valitettavasti viime keskiviikon kaupunginhallituksessa sain huomata, että enemmistö on ompelemassa vuoden 2023 talousarvion osalta hölmöläisen tilkkutäkkiä.

Kaupunginjohtajan valmistelemasta henkilöstösuunnitelmasta poistettiin päättäjien toimesta katutyönjohtaja, rekrytointiasiantuntija, viestintäasiantuntija ja markkinointiasiantuntija. Konsernilakimiehen palkkaaminen siirrettiin vuodelle 2024. Kyseisten tehtävien poisto tarkoittaa, että tiettyjä asioita ei toteuteta Porvoossa ja mitä hölmöintä, se tulee tarkoittamaan, että monien palveluiden osalta joudumme ostamaan palvelun muualta. Käsitykseni on, että ostopalveluilla todennäköisesti saamme vähemmän kalliimmalla, kun mitä omalla työntekijällä saisimme. Sellainen päätös, missä rahaa menee ja saamme vähemmän, on minusta hölmöläisen tilkkutäkkiompelua, eikä järkevää talouspolitiikkaa.

Rekrytointiasiantuntija oli projektimainen tehtävä, joka olisi päättynyt vuoden 2023 loppupuolella ja hänen tehtäviinsä kuuluisi varhaiskasvatuksen henkilöstövajeeseen liittyvät kysymykset. Viestintäasiantuntijan poistaminen tarkoittaa sitä, että selkokieleen liittyvät tavoitteet ja käännöspalveluiden ohjaamiseen liittyvät tehtävät (esimerkiksi kiireellisissä tapauksissa kääntäminen omana työnä) jäävät tekemättä. Markkinointiasiantuntijan poistaminen tarkoittaa, että Porvoon tapahtumatoiminnan kehittäminen ja lisääminen ei toteudu. Lisäksi se tarkoittaa, että kansainvälisen matkailun lisäämiseen ei panosteta suunnitellusti. Myös kestävän ja ympärivuorokautisen matkailun kehittämistä vähennetään.

Samaan aikaan kun tämä omituinen hölmöläisen tilkkutäkki ommeltiin, samaiset päättäjät (ainakin osa heistä) olivat valmiita lisäämään kaupungin menoja reilulla 1,5 miljoonalla eurolla. Mielestäni tehdyt lisäykset olivat pitkälti järkeviä, enkä kritisoi niitä – sen sijaan kritisoin sitä, että oman työn muuttamista ostopalveluksi kutsutaan vastuulliseksi talouspolitiikaksi.

Minulle vastuullinen talouspolitiikka on kokonaisuuden ymmärtämistä ja järkevien sekä tarkoituksenmukaisten ratkaisujen edistämistä. Mielestäni tämä henkilöstösuunnitelmaan liittyvä hölmöläisen tilkkutäkkiompelu ei sitä ole. Siksi esitän SDP ryhmän puolesta, että seuraavat uudet työ-/virkasuhteet PALAUTETAAN henkilöstösuunnitelmaan:

- Katutyönjohtaja
- Rekrytointiasiantuntija
- Viestintäasiantuntija
- Määräaikainen kotouttamiskoordinaattori
- Markkinointiasiantuntija
- Konsernilakimies

Ja näiden lisäyksien myötä tulevat talousarviokirjaukset palautetaan talousarviokirjaan. Olette saaneet nämä kaikki kirjallisena, enkä siksi niitä lue tässä – ellei puheenjohtaja niin vaadi?

Hyvät valtuutetut,

Vielä olisi paljon sanottavaa ja iloittavaa, mm. mopoilun edistämisen suunnitelmat, selvitys uudesta päiväkodista Haikkoo-Tolkkinen alueelle ja Pohjois-Porvoon päiväkotipalveluiden turvaaminen.

Tehdään viisaita ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä. Kiitos!