Siirry pääsisältöön

Kolumni: Oppimisen olohuone Porvooseen

Oppimisvaikeudet ovat melko tavallisia Suomessa, sillä noin 10-20 prosentilla väestöstä ilmenee erilaisia oppimisvaikeuksia. Oppimisvaikeudet ovat synnynnäisiä, neurobiologisia erityisvaikeuksia, jotka ilmenevät esimerkiksi tarkkaavuuden ja aktiivisuuden häiriöinä, odottamattoman suurina hankaluuksina lukemisen ja kirjoittamisen, matematiikan tai hahmottamisen taidoissa. Oppimisvaikeudet voivat vaikuttaa ihmisen elämään koko elämänkaaren aikana. Ne voivat olla juurisyynä jopa syrjäytymisen, mielenterveysongelmien, päihdeongelmien tai rikollisen käyttäytymisen kanssa.

Oppimisvaikeudet ja muut oppimiseen liittyvät haasteet vaikuttavat lasten ja nuorten oppimiseen ja hyvinvointiin, mutta ne ovat ongelmana myös monille aikuisille. Monen aikuisen oppimisvaikeuksia ei ole koulu- ja opiskelupolun aikana virallisesti tunnistettu, eivätkä he ole siksi saaneet tarvitsemaansa tukea. On tärkeää, että myös aikuisille erilaisille oppijoille löydetään ratkaisuja niin oppimisvaikeuksien tunnistamiseen kuin niiden kanssa selviytymiseen ja tukeen mm. aikuiskoulutuksen avulla.

Vierailin viime kesänä Kuopion Navigaattorissa, joka antaa ohjausta opintoihin, apua tulevaisuuden pohdintaan ja tukea työllistymiseen. Saman katon alta löytyy sekä nuorille suunnattu Ohjaamo sekä aikuisten ohjaus- ja neuvontapalvelut. Suomen ensimmäinen Oppimisen olohuone löytyy myös Kuopiosta. Oppimisen olohuoneesta aikuinen saa henkilökohtaista ja kokonaisvaltaista tukea omien perustaitojensa kehittämiseksi. Tukea saa lukemiseen, kirjoittamiseen, matematiikkaan ja digitaitoihin omien tarpeiden mukaan.

Oppimisen olohuoneiden käynnistäminen vaatii valtakunnallisen mallin alueellistamista eli kehittämistä parhaiten vastaamaan alueen tarpeisiin sekä käytännön toimintatapojen ja menetelmien haltuun ottamista. Joulukuussa hyväksytään vuoden 2023 talousarvio. SDP esittää, että talousarvioon kirjataan, että Porvoo ryhtyy selvittämään Oppimisen olohuone konseptin mukaisen toiminnan tuomista Porvooseen. Toivon, että asia etenee Porvoossa. Uskon tämän voivan auttaa ja tukea monia aikuisia, joilla on oppimisvaikeuksia.

Anette Karlsson

Kolumni on julkaistu 26.11.2022 Uusimaassa.