Siirry pääsisältöön

Kolumni: Hinnannousu huolestuttaa

Venäjän rikollinen ja julma sotilaallinen hyökkäys Ukrainassa vaikuttaa meihin kaikkiin - tämä näkyy ruokakaupoissa, sähkölaskussa ja bensa-asemilla. Ensimmäiseksi polttoaine ja sähköhinnat nousivat, sitten elintarvikkeet. Nousu on ollut rajua, ja se jatkuu yhä.

Lapsiperheiden tilanne on vaikeutunut, yhä useampi eläkeläinen on tippunut köyhyysloukkuun ja pienipalkkaisten autolla liikkuvien työntekijöiden tilanne on heikentynyt. Kylmä talvi on tulossa, ja moni pelkää ylisuuria energialaskuja.

Hurjimmista bensan hinnoista on päästy alaspäin 95E hinnoissa, Marinin hallituksen jakeluvelvoitteeseen tekemien kevennysten ja raakaöljyn halventumisen ansiosta. Myös työmatkavähennys ja aikaistettu sosiaalietuuksien indeksitarkistus on helpottanut tilannetta. Tämä ei kuitenkaan riitä. Lisätoimia tarvitaan. Niitä on saatava budjettiriihestä.

Polttoaineiden ja sähkön hinnan nousua on hillittävä. Tehoreservistä vähintään osa on otettava käyttöön ja keskustelu EU:n hintakattomekanismin uudelleen arvioimiseksi on avattava. Korotettua työmatkavähennystä tulee jatkaa ja lisäksi siihen on tehtävä lisäkorotus. Varhaiskasvatusmaksuja on alenttava, myös keskituloisten perheiden kohdalla, ja yksinhuoltajakorotuksia lapsilisässä ja muissa etuuksissa korotettava. Näiden toimien lisäksi tarvitaan kohdennettu tuloveronalennus pieni ja keskituloisille palkansaajille ja eläkeläisille. Lisäksi taloyhtiössä asuvien pitäisi voida hyödyntää kotitalousvähennystä tasapuolisemmin. Tämä uudistus tulisi käynnistää heti.

Elintarvikkeiden kallistuessa keliaakikkojen jo entisestään suuremmat ruokakulut ovat vaikea paikka monessa ruokakunnassa. Keliakia on perinnöllinen sairaus, ja siksi samassa perheessä on usein monta samasta vaivasta kärsivää. Siksi keliakiakorvaus tulisi viimeistään nyt palauttaa.

Näillä toimilla suomalaisten ahdinkoa voidaan helpottaa oikeudenmukaisella tavalla. Odotan mielenkiinnolla, ja myös luottavaisin mielin Marinin hallituksen päätöksiä. Koronan hoidossa ja ukrainalaisten auttamiseksi hallitus on toiminut määrätietoisesti. Samalla kansalaisista huolta pitävällä linjalla tulee jatkaa myös hintakriisin edessä.

Anette Karlsson

Kolumni on julkaistu 21.8.2022 Uusimaassa.