Siirry pääsisältöön

Lukutaito on ihmisoikeus

Tänään 8. syyskuuta vietetään YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää. Päivä muistuttaa lukutaidon merkityksestä ja koulutuksen tärkeydestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa yhteiskunnassamme. Lukutaito on yksi merkittävimmistä kansalaistaidoista ja lukemaan oppiminen on jokaisen oikeus. Lukutaidolla on suuri merkitys esimerkiksi demokratian, terveyden ja tasa-arvon edistämisessä.

Viime vuosina tutkimukset ovat huolestuttavasti tuoneet esille sen, että nuorten lukutaito on heikentynyt. Tällä hetkellä Suomessa alle 25-vuotiaiden nuorten ja erityisesti poikien lukutaito on heikompi, kuin vuosikymmen sitten. Lasten oppimistulokset ovat laskeneet 2000-luvun ajan. Syitä tällaiselle kehitykselle on monia. Keskittymiskyky on heikentynyt digitaalisten laitteiden ja tietotulvan maailmassa. Kaivatko puhelimen taskustasi, jos joudut odottamaan hissiä minuutin? Todennäköisesti, sillä nykyihminen ei kestä hetkeäkään tylsyyttä.

Liiat ärsykkeet vievät kyvyn keskittyä, ja se näkyy koululuokissa. Lapset, jotka viettävät runsaasti aikaa television, tietokoneen ja pelikonsoleiden ääressä, menestyvät heikommin koulussa kuin lapset, joille kertyy ruutuaikaa alle kaksi tuntia päivässä. Runsaan ruutuajan yhteyttä heikkoon koulumenestykseen voi selittää se, että television, tietokoneen ja pelikonsolin ääressä vietetty aika on pois esimerkiksi kotitehtävien tekemiseen, lukemiseen ja nukkumiseen käytetystä ajasta.

Sammuta televisio, puhelin ja muut laitteet. Ota hyllystä kirja tai käy kirjastossa. Ottakaa hetki yhdessä koko perheen kanssa ja lukekaa – yhdessä tai yksin. Innostetaan lapsia ja nuoria lukemaan näyttämällä positiivista esimerkkiä. Osallistutaan koko Suomen yhteiseen lukutuntiin tänään 8.9. klo 19.00. Parhaat lukuvinkit voi jakaa sosiaalisessa mediassa hashtagilla #ReadHour. 

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 8.9.2021 Itäväylässä.