Suomeen saatiin tulevaisuushallitus

Kevät on ollut vaalientäyteistä aikaa, kun ensin käytiin eduskuntavaalit ja heti perään eurovaalit. SDP sai eduskuntavaaleissa eniten kansanedustajia, joten puolueen puheenjohtaja Antti Rinne nimettiin hallitustunnustelijaksi. Kaikkien puolueiden kanssa käytiin keskustelut, kuten asiaan kuuluu. Tämän keskustelun pohjalta löydettiin kumppanit, joiden kanssa yhteinen näkemys oli mahdollista löytää. Ilman yhteistä näkemystä ja visiota tulevaisuudesta ei hallitusohjelmaa tai toimivaa hallitusta saada muodostettua. Kaikkien hallituspuolueiden kansanedustajien ja puolueiden toimielinten tulee hyväksyä ohjelma, jotta sen tavoitteita saadaan ajettua maaliin kauden aikana.

Tällä kertaa yhteinen näkemys löytyi viiden puolueen (SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP) kesken. Hallitusohjelma valmistui aikataulussa ja viime viikolla Suomi sai uuden hallituksen, kun Rinne I aloitti työnsä. Vaikka julkisessa keskustelussa ja myös Loviisan Sanomien mielipiteessä (LS 7.6.) on annettu ymmärtää, että prosessissa olisi tapahtunut jotain outoa, ei niin ole tapahtunut. Näin on aina toimittu. Viime kaudella yhteinen näkemys sattui löytymään kolmen suurimman puolueen kesken, sitä ennen kuuden puolueen kesken jne. Viime kaudella erikoisuuksia nähtiin useaan otteeseen kun yksi hallituspuolue hajosi ja osa porukasta jatkoi hallituksessa ilman mitään virallista käsittelyä, kun ensin erokirjettä oltiin viemässä lentokoneella ja sitten poltettiin saunassa ja kun kansanedustajat loikkivat puolueesta toiseen.

Palkansaajat, eläkeläiset, opiskelijat, vähävaraiset, sairaat, vammaiset ja lapsiperheet joutuivat kokemaan kylmää kyytiä. Kovan leikkauspolitiikan ja rikkaiden mielistelyn aika on vihdoin ohi. Oikeudenmukaisuuden aika on täällä. Nyt Suomella on tulevaisuushallitus, joka investoi ihmisiin ja hyvinvointiin. Koulutukseen panostetaan, eriarvoisuutta ja köyhyyttä torjutaan, terveyseroja kavennetaan ja luottamus palautetaan työmarkkinoille. Tasa-arvo näkyy myös vahvasti Rinteen hallituksessa, sillä 19 ministeristä 11 on naisia.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 13.6.2019 Loviisan Sanomissa.


Kommentit

 1. Hej, Anette. Tack för din workshop förra veckan på Sörnäs strandväg i H:fors.

  Sent omsider svarar jag på din e-post från 13 juni 2019. Du skrev på finska att regeringsprogrammet beaktar de befolkningsgrupper som fick lida av den föregående regeringens nedskärningar: "Palkansaajat, eläkeläiset, opiskelijat, vähävaraiset, sairaat, vammaiset ja lapsiperheet." Förutom dessa grupper drabbades särskilt invandrare och asylsökande fr.o.m. år 2015. 

  Vanda svenska socialdemokrater har med motioner uppmärksammat försämringen av asylsökandes rättigheter, både i lagstiftning och i migrationsmyndigheternas beslutsfattande, samt hur polisen verkställer avvisningar till livsfarliga förhållanden. Inför sommarens partikongress hoppas vi kunna hålla ett möte med dig och Johan Kvarnström. Då kunde vi också diskutera den yrkesrelaterade invandringen och återföreningen av familjer, båda har försvårats när det gäller beviljande av arbetstillstånd och inkomstgränser. 

  Har Mae Cedercreutz-Pesonen och Sven-Erik Nylund redan varit i kontakt med dig och Johan Kvarnström om ett möjligt datum för möte i Dickursby? 

  Med vänlig hälsning, 
  Kaj Andersson, Kuggränden 3 F 37, 01620 Vanda
  050 5637521, kanders56@gmail.com

  VastaaPoista

Lähetä kommentti