Siirry pääsisältöön

Turistina kotikaupungissa

Arjen kiireessä ei aina ehdi pysähtyä nauttimaan lähiympäristöstä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Nyt kesälomalla päätin kokeilla jotain uutta, ja se kannatti. Olin viikon ajan turistina kotikaupungissa. Ohjelmassa oli vanhan kaupungin ihastelua, hyvää ruokaa ja jälkiruuaksi Vanhan Porvoon jäätelötehtaan jäätelöä. Viikkoon mahtui myös jokiristeily, melontaretki ja hot wingsien maistelua jokirannan ravintoloissa.

Havaitsimme, että Porvoossa on paljon hyviä ravintoloita, joihin emme arjen kiireessä olleet tutustuneet. Saimme mahtavia makuelämyksiä - ja ihan lähellä kotia. Ruokamatkailu on trendikäs matkailun muoto, jonka suosio kasvaa jatkuvasti. Matkamessujen kyselyn (2017) mukaan 27 prosenttia suomalaisista valitsee kotimaan matkakohteen ruokatrajonnan perusteella. Porvoo sijoittui kotimaan ruokamatkakohteiden kärkeen.

Ruokamatkailun lisäksi luontomatkailun suosio kasvaa - suomalaiset haluavat luontoon, samoin kansainväliset matkailijat. Ja myös me, joten hyppäsimme maksuttoman kesäbussi Rinkelin kyytiin ja suuntasimme Sikosaareen. Tutustuimme siellä parin kilometrin pituiseen luontopolkuun ja kiipesimme lintutorniin. Kävimme myös pyöräretkellä Linnanmäellä, Näsin kivellä, Gammelbackan metsässä, Telekalliolla ja soudimme Hasselholman uimarantaan.

Porvoon valtuusto hyväksyy kaupungin strategian syksyllä. Matkailuun panostaminen on nostettava yhdeksi kaupungin kärkihankkeeksi. Vuonna 2015 matkailijat jättivät Porvooseen kaikkiaan 76 miljoonaa euroa (sisältäen arvonlisäveron). Meillä on kaikki mahdollisuudet kasvattaa matkailijamääriä kestävällä tavalla, erityisesti ruoka- ja luontomatkailun osalta. Matkailijakyselyn (2016) mukaan kaupunkiin tarvitaan enemmän karttoja ja opasteita sekä julkisia vessoja. Nämä matkailijoiden toiveet ovat helposti toteutettavissa. Suomen matkailu kasvaa noin 10 prosentin vuosivauhtia, ja näkymät tuleville vuosille ovat myönteiset. Maailmalla kaivataan juuri nyt sitä, mitä Porvoo voi tarjota: luonnon rauhaa, turvaa, ruuhkattomuutta, puhtautta ja aitoutta.

Anette Karlsson


Kolumni on julkaistu 22.7.2018 Uusimaassa.