Siirry pääsisältöön

Barnen är värda en kvalitativ småbarnsfostran

Nylands socialdemokratiska kvinnors ordförande, Borgå fullmäktigeledamot Anette Karlsson vill genom ett invånarinitiativ säkra att barngrupperna inte blir större i Borgå på den kommande fullmäktigeperioden. Namn samlas in på Borgå marknad 18.-19.5.2017.
– Många barnträdgårdslärare och barnskötare är trötta, det finns för lite händer. De upplever att den kvalitativa småbarnsfostran har blivit bevaring av barnen. Många yrkesmänniskor inom branschen funderar på att byta jobb. Situationen är alarmerande eftersom kvalitativ småbarnsfostran är ett av de bästa sätten att förebygga ungas utslagning.
I Borgå beslöt man att inte gå in för regeringen Sipiläs idé om större barngrupper. Men man beslutade ändå att alla nya daghem byggs enligt den större dimensioneringen, det vill säga åtta barn per vuxen. Beslutet om barngruppernas storlek kommer att tas senare i dessa daghem.
– Jag tycker inte grupperna ska bli större, sju barn per vuxen är redan mycket. Dagvården drabbas hela tiden av nedskärningar, vilket försämrar arbetsvälmåendet och barnens rätt till kvalitativ småbarnsfostran. Och vi betalar ännu i denna dag för nedskärningarna som gjordes på 1990-talet. Vi ska inte upprepa misstagen.