Monessa porvoolaisessa koulussa ja päiväkodissa on ilmennyt homeongelmia. Viimeisimpänä uutiset Ilolan päiväkodin sulkemisesta ja Peippolan päiväkodin lasten siirtäminen väistötiloihin. Pientä valoa näkyi tunnelissa, kun sain lukea Gammelbackan uuden päiväkodin lasten tuntemuksista. Myös vierailu Kevätkummun monitoimikoulun rakennustyömaalla antoi toivoa. On hienoa, että suomen- ja ruotsinkieliset koulut, kirjasto ja nuorisotila ovat kaikki saman katon alla. Toivottavasti uudet rakennukset ovat aidosti homevapaita.
Rakennusten saaminen kuntoon on tärkeää, ja yhtä tärkeää on varmistaa, että päiväkodit ja koulut ovat turvallisia ja lapsen kehitystä tukevia. Tarvitaan riittävästi ammattitaitoisia aikuisia. Työskentelin muutamia vuosia sitten koulunkäyntiavustajana ja muistan yhä kuinka vilkas tunnelma luokassa välillä oli. Koulunkäyntiavustaja poistaa esteitä oppimisen tieltä, kun opettaja keskittyy ensisijaisesti opettamiseen. Koulunkäyntiavustaja siirtyy luokassa sinne, missä huomio herpaantuu, tavarat ovat kateissa ja koulutyö ei etene. Hän auttaa pitkäaikaissairasta lasta sairautensa hoidossa ja avustaa vammaista lasta osalliseksi oppimiseen. Koulunkäyntiavustaja on monelle oppilaalle todella tärkeä oppimisen mahdollistaja.
Koulunkäyntiavustajia on vähennetty viimeisten vuosien aikana Porvoossa. Miten vähennys tulee vaikuttamaan lasten oppimistuloksiin ja hyvinvointiin? Lisääntyykö oppimisvaikeudet ja koulukiusaaminen? Jo nyt joka kahdeksas poika ei osaa lukea sillä tasolla, kuin toisen asteen koulutuksen suorittaminen vaatii. Oppilaita on tuettava varhaisessa vaiheessa ja yhteisölliseen opiskeluhuoltoon on panostettava. Koulukiusaaminen on vakava asia, johon on puututtava määrätietoisilla otteilla. Ensimmäinen askel on varmistaa, että koulussa on riittävästi ammattitaitoisia aikuisia, jotta oppilaiden saama tuki on riittävää ja jotta kouluyhteisön hyvinvointia aidosti voidaan lisätä.
Anette Karlsson
Kirjoitus julkaistiin 5.4.2017 Itäväylässä.