Siirry pääsisältöön

Mikä ihmeen sosiaali- ja potilasasiamies?

Suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto on maailman parhaimmistoa, mutta joskus asiat eivät kuitenkaan suju toivotulla tavalla. Lääkärikäynnin jälkeen tuntuu pahalta: kohtelu ei ollut sellaista kun olisit toivonut. Sosiaalihuollon päätös ei aina vastaa asiakkaan omia toiveita ja tarpeita. Tuntuu, ettet tule kuulluksi tai saa asiaasi eteenpäin. Hoitolaitteen ollessa epäkunnossa tai virheellisesti asennettuna loukkaat itsesi. Olet huolissasi rakkaasta ihmisestä ja koet ettet saa riittävästi apua. Olet pettynyt soitettuasi kymmenettä kertaa terveyskeskukseen, etkä saa varattua toivottua lääkäriaikaa. Nämä ovat hyvin tavallisia tuntemuksia sosiaali- ja potilasasiamiehen asiakkailla.

Aloitin helmikuussa työt Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasasiamiehenä ja koen tämän olevan tärkeä näköalapaikka alueemme palveluihin. Samalla olen huomannut, että sosiaali- ja potilasasiamiehen toiminta on yhä monelle alueen asukkaalle tuntematonta. Siksi päätin kirjoittaa aiheesta tänään. On tärkeää, että ihmiset tietävät, että heillä on oikeus saada maksutta neuvoja ja apua ongelmatilanteissa.

Olen kevään aikana käynyt esittäytymässä alueemme työntekijöille, jotta kaikki olisivat tietoisia tärkeästä työstä, jota sosiaali- ja potilasasiamies tekee alueemme asiakkaiden ja potilaiden oikeusturvan parantamiseksi. Näissä kohtaamisissa olen kertonut, että minuun ollaan yhteydessä vain silloin, jos jokin asia on huonosti tai mennyt pieleen. En siis oikeastaan koskaan kuule siitä hyvästä työstä, mitä hyvinvointialueemme ammattilaiset tekevät. Voisi jopa ajatella, että työni on tästä syystä negatiivista tai raskasta. Toki on tilanteita, joissa tunnen surua asiakkaan puolesta, mutta useimmiten tunnen iloa saadessani tukea ja auttaa asiakasta vaikeassa, raskaassa tai epämiellyttävässä tilanteessa.

Sosiaali- ja potilasasiamies on olemassa sosiaalihuollon asiakkaita ja terveydenhuollon potilaita varten. Vaikka saan palkkani hyvinvointialueelta olen aina ensisijaisesti asiakkaani puolella - autan ja tuen häntä saamaan oikeutta ja äänensä kuulluksi. Sosiaali- ja potilasasiamieheen kannattaa olla yhteydessä, jos tarvitset neuvoa tai jos sinulla on kysyttävää sosiaalihuollon asiakkaan tai terveydenhuollon potilaan asemasta ja oikeuksista. Asiamies auttaa myös muistutuksen, kantelun tai muutoksenhaun tekemisessä sekä ristiriitatilanteiden ratkaisussa. Lisäksi annan neuvoja potilas- ja lääkevahinkoilmoituksiin liittyen. Jokainen ihminen on arvokas, ja hänellä on oikeus saada apua silloin kun sitä tarvitsee.

Anette Karlsson, VTM sosiaalityöntekijä
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasasiamies