Siirry pääsisältöön

Helteellä katse ikäihmisiin – kohti ikäystävällistä Suomea

Helle on terveysriski ikäihmisille ja pitkäaikaissairaille. Iän myötä elimistön lämmönsäätelykyky laskee ja nestevajauksen riski kasvaa. Helteellä on tärkeä käydä tervehtimässä kotonaan asuvaa, mahdollisesti liikunta- ja muistitoiminnoiltaan rajoittunutta vanhusta ja huolehtia, että tällä on juotavaa saatavilla. Vierailureissulla on hyvä myös katsoa, että juoma tulee juotua ja ruoka syötyä helteen aiheuttamasta ruokahaluttomuudesta huolimatta. Hyvä idea on nauttia yhdessä viilentävää juomaa kehoa kuivattavan kahvin sijasta ja syödä jotakin.

Yksinäisyys, pelko ja hoivaköyhyys on tänään enemmän läsnä kuin koskaan aiemmin. Meillä on suuri työ ja vastuu varmistaa, että jokainen ikäihminen saa tarvitsemansa palvelut ja voi kokea oman elämän mielekkääksi koroneristyksen jälkeen. Suomi myös ikääntyy, jonka myötä meille avautuu uusia mahdollisuuksia – palveluinnovaatioita ja työpaikkoja. Ikäihmisten tarpeet tulee huomioida kaikessa päätöksenteossa. Kunnissa kulttuuri ja liikuntamahdollisuuksien edistämisenä ja tulevaisuudessa hyvinvointialueella sosiaali- ja terveyspalveluita suunniteltaessa.

On hienoa, että Marinin hallituksen toimesta perustetaan vanhusasiavaltuutetun virka Suomeen. Syksyllä toimintansa aloittavan vanhusasiavaltuutetun tehtävänä on seurata lainsäädäntöä ja yhteiskunnallista päätöksentekoa. Valtuutetun vaikutuskeinoja voivat olla esimerkiksi aloitteet, lausunnot, selvitykset ja raportit. Lisäksi hän voi parantaa tiedotusta ikääntyviä koskevissa asioissa sekä lisätä yhteistyötä ikääntyneiden asioita käsittelevien toimijoiden välillä. Samoin kuten lapsiasiavaltuutettu on lasten äänitorvi, tulee vanhusasiavaltuutettu olemaan ikäihmisten äänitorvi. Nyt on otettu taas askel kohti ikäystävällistä yhteiskuntaa. Kohti sellaista yhteiskuntaa, jossa jokaisen on turvallista ikääntyä ja sitä ennen nauttia eläkepäivistä monipuolisten palveluiden yhteiskunnassa.

Anette Karlsson

Kirjoitus on julkaistu 4.7.2021 Uusimaassa.