Siirry pääsisältöön

Valtuustopuhe: Yksikään nuori ei saa tipahtaa yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle!

Bästa ordförande, hyvät valtuutetut sekä muut läsnäolijat

Teoreettisesti kaikilla suomalaisilla, perhetaustasta riippumatta, on yhtäläiset mahdollisuudet. Käytännössä tilanne on kuitenkin toinen. Köyhyys ja koulutus periytyvät yhä voimakkaasti. Hyvinvointikertomuksessa ilmenee, että köyhien lapsiperheiden määrä on kaikkiaan kasvanut ja yksinhuoltajaperheissä pienituloisten määrä on suuri. Toimeentulotukea on saanut porvoolaisista lapsiperheistä 7,9 %. Kertomuksessa ilmenee, että lapset kokevat syrjäytymisen osittain suoraan omissa palveluissaan, mutta myös välillisesti vanhempien ongelmien kautta. Rahanpuutteen takia 34 % nuorista on joutunut jättämään harrastuksen aloittamatta ja 18 % joutunut lopettamaan harrastuksen. Bästa fullmäktigeledamöter, detta är mycket oroväckande!

Vuonna 1987 syntyneiden seurantatutkimus osoittaa, että lapsuuden olosuhteet heijastuvat voimakkaasti aikuisuuteen. Mielenterveysongelmat, rikollisuus ja toimeentulo-ongelmat kasautuvat pelkän perusasteen varaan jääville. Kolme neljäsosaa niistä vuonna 1987 syntyneistä, joiden vanhempi oli saanut toimeentulotukea, on nostanut tukea itsekin. Jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle yli miljoona euroa, inhimillisestä tragediasta puhumattakaan. Prislappen på 90-tals nedskärnings- och besparingsåtgärder har vi nu att betala. Vi skall inte låta historien upprepa sig. Då vi gör budgeten för nästa år och stadens strategi bör vi se längre in i framtiden och inte bara kortsiktigt stirra på euron.

Porvoossa on noin 600 työtöntä alle 29-vuotiasta ja heistä noin 200:lla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Porvoolaisnuoret ovat saaneet koulupaikan peruskoulun jälkeen, mutta haasteena ovat opiskelun keskeyttävät nuoret. Koko 18-24-vuotiaiden ikäryhmästä lähes 6 prosenttia on saanut pitkäaikaisesti toimeentulotukea. Viime vuonna lähes 900 alle 29-vuotiasta sai toimeentulotukea. Miksi niin moni nuori elää toimeentulotuen varassa? Syy on selvitettävä ja ratkaisuja löydettävä.

Meidän päättäjien tulee varmistaa, että Porvoo panostaa nuoriin - he ovat tulevaisuus. Muun muassa moniammatillisen Ohjaamon resurssit on turvattava ja etsivässä nuorisotyössä tulee olla riittävästi käsipareja. Yksikään nuori ei saa tipahtaa yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle!