Siirry pääsisältöön

Kesäkolumni: Raittius on rikollista

Olen autolla tai kuskina, aamulla aikainen herätys tai huomenna on pitkä työpäivä – nämä ovat hyväksyttyjä selityksiä raittiudelle. Yhteiskunnassamme alkoholin nauttiminen on normi ja alkoholittomuus on kummallista. Juomattomuutta ihmetellään ja jopa kauhistellaan – ihan kuin raittius olisi rikollista. Olen todennut pääseväni helpommalla antaessani ihmisten ymmärtää nauttivani alkoholipitoista juomaa. Esimerkiksi alkoholiton valko- ja punaviini, alkoholittomat siiderit ja oluet sekä alkoholittomat drinkit toimivat hyvänä hämäyksenä.
Toisaalta on surullista joutua peittelemään raittiuttaan. Eihän siinä pitäisi olla mitään hävettävää – päinvastoin. En ole absolutisti, joten en tiedä miten he kokevat suomalaisen alkoholikulttuurin. Uskon, että yhteiskuntamme hyväksyy absolutistien raittiuden helpommin kuin satunnaisen raittiuden, sillä onhan absolutismi validi selitys raittiudelle, samoin kuten kuskina oleminen tai aikanen herätys.
Osallistuin Ylen 100 päivää ilman viinaa haasteeseen tammikuussa. Olin juomatta neljä kuukautta ja huomasin, ettei se haitannut elämään millään tavalla. Oloni parani ja olin iloisempi kuin aiemmin. Minulla oli hauskaa ystävien kanssa ravintolassa, jonka lisäksi minulla oli pirteä olo sunnuntaiaamuna. En hylännyt alkoholia kokonaan – tämän vuoden aikana olen nauttinut alkoholipitoisia juomia kahtena iltana. Huomasin, että tanssiminen on hieman menevämpää ja rohkeus karaoken laulamiseen lisääntyy. Hinta tästä vähän menevämmästä illasta on koomasunnuntai sekä muutaman päivän kestävä väsymys ja alakuloisuus.
Juttelimme mieheni kanssa aiheesta viime perjantaina. Muistelimme, kuinka noin 5 vuotta sitten emme koskaan olisi jääneet kotiin ja menneet aikaisin nukkumaan perjantai- tai lauantai-iltana. Olimme molemmat iloisia, ettei kummallakaan ole pakottavaa tarvetta lähteä juhlimaan, vaikka onkin viikonloppu. Nykyään meillä on viikonloppuisin enemmän aikaa tehdä muita mukavia asioita yhdessä. Ennen viikonloppujen päivät kuluivat nukkuessa tai elokuvia katsellessa ja illat vauhdikkaan juhlimisen parissa.
Olen huomannut, etten menetä mitään jäädessäni kotiin. En myöskään menetä mitään ollessani ravintolassa selvinpäin. Vähennetty alkoholinkulutus on parantanut elämäni monella tapaa. Ainoa asia mikä raittiudessa harmittaa on jatkuva selittely ja tekosyiden keksiminen. Sillä eihän hauska ihminen valitse omasta tahdostaan olla juomatta alkoholia – eihän.
Anette Karlsson