Siirry pääsisältöön

Anna lapselle raitis joulu

Mukava yhdessäolo ja lämmin tunnelma kuuluvat suomalaiseen jouluun.  Aiemmin olen saanut nauttia joulusta vanhempien tai isovanhempien luona. Tänä vuonna vietämme joulua ensimmäistä kertaa omassa kodissa. Nyt on siis minun vuoro valmistella joulu läheisille. Muutaman vuoden tauon jälkeen meidän perheen joulupöydässä on myös lapsia, kun mieheni siskon lapset tulevat kylään.
Odotan innolla aattoa, johon erityisesti lapset tuovat vilskettä ja iloa. Samalla aatto sekä joulupöytä tulee suunnitella eri tavalla koska lapset ovat mukana. Heti alkuun luovutaan joulusnapseista ja terästetystä glögistä. Alkoholi ei perinteisestikään ole kuulunut minun jouluun, mutta lasten ollessa läsnä haluan kiinnittää tähän erityistä huomiota.
Suomalaisperheissä koetaan vuosittain 2,2 miljoonaa kertaa tilanne, jossa aikuiset ovat merkittävästi päihtyneenä lasten seurassa. Tämä tarkoittaa, että alkoholi on osa 6000 lapsen elämää joka päivä. Niin on valitettavan yleisesti myös jouluna.
Muistan hyvin, kuinka lapsena odotin joulua – kuusi koristeltiin ja en malttanut odottaa, että on jouluaatto. Se oli vuoden kohokohta. Oltiin perheen kanssa yhdessä ja maisteltiin erilaisia – toiset parempia kuin toiset – makuja. Tunnelma oli rauhallinen ja turvallinen. Sillä jopa alkoholin liikakäyttäjä biologinen isäni ymmärsi, ettei jouluna vedetä kännejä. Liian moni lapsi joutuu iloisen joulun sijaan kohtaamaan humalassa olevat vanhemmat. Se on väärin.
Tunnetaan lämpöä lähimmäistä kohtaan ja annetaan lapsille raitis joulu.
Anette Karlsson
Kirjoitus on julkaistu 16.12.2016 Uusimaassa.